Arbeidsrechten en gender

januari 2024

29 januari 2024
Eerste stappen op weg naar duurzaamheid
De tweede beleidsbeoordeling van Fair Finance Vietnam, beschikbaar in het engels en vietnamees, biedt een analyse van de ESG-beleidstoezeggingen in 2022 van 11 Vietnamese commerciële banken. Sinds de eerste beleidsbeoordeling in 2020 laat deze beoordeling zien dat banken in Vietnam bezig zijn met een "race naar de top" met betere scores op de volgende thema's: Financiële inclusie, Consumentenbescherming en Corruptiebestrijding. Tegelijkertijd scoorden ze laag voor Natuur, Klimaatverandering, Mensenrechten en Arbeidsrechten. Profundo leverde een bijdrage door Fair Finance Vietnam training en kwaliteitscontrole te bieden.
11 januari 2024
Naar betekenisvolle Human Rights Impact Assessments
Bij de productie van voedsel worden mensen en de planeet nog steeds op grote schaal uitgebuit. Supermarkten zijn machtige spelers in internationale voedselwaardeketens en daarom riep Oxfam supermarkten in de campagne Behind the Barcodes op om verantwoordelijkheid te nemen voor mensenrechten in hun toeleveringsketens. In reactie op de campagne hebben verschillende Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten toegezegd om Human Rights Impact Assessments (HRIA's) en daaropvolgende actieplannen uit te voeren en te publiceren om negatieve gevolgen voor mensenrechten in hun waardeketens te beperken en te voorkomen. Dit rapport, uitgebracht door Oxfam, analyseert de HRIA's en actieplannen die de grootste Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten in de afgelopen vier jaar hebben gepubliceerd. Profundo voerde het onderzoek uit achter de casestudy in het rapport van Lidl's HRIA over bessen uit Huelva.

december 2023

13 december 2023
Training over de rechtvaardige energietransitie en de rol van financiële instellingen in Cambodja
Samen met Fair Finance Cambodja heeft Profundo Policy Researcher Jurany Ramirez twee online trainingssessies gegeven voor bankiers en maatschappelijke organisaties over de rechtvaardige energietransitie en de rol van financiële instellingen. Deelnemers aan de training reflecteerden op wat de rechtvaardige energietransitie betekent in de Cambodjaanse context, waarbij klimaatdoelstellingen worden gecombineerd met sociale doelstellingen, en leerden over de verwachte rol van de financiële sector en groene financiering in het mogelijk maken van een rechtvaardige energietransitie, onder andere door het ontwikkelen van sterk sectorbeleid.
4 december 2023
Banken rekenen op instorting biodiversiteit
Banken en investeerders stellen bosbouw- en agro-industriële bedrijven in staat om hun activiteiten uit te breiden naar de resterende tropische bosecosystemen in de wereld. Dit leidt tot de vernietiging van bossen en veengebieden en schendt de rechten van inheemse volken en lokale gemeenschappen. Dit rapport van Forests and Finance, een coalitie van acht campagne-, volks- en onderzoeksorganisaties, waaronder Profundo, brengt de commerciële geldstromen in kaart naar de bosbouwactiviteiten van 300 bedrijven binnen zes bosrisicobedrijfstakken - rundvlees, palmolie, pulp en papier, rubber, soja en hout - die gezamenlijk wereldwijd de meeste tropische ontbossing veroorzaken.

oktober 2023

9 oktober 2023
Fair Work Monitor: eerste jaarverslag voor de Latijns-Amerikaanse mijnbouwsector
Dit rapport van CNV Internationaal, in samenwerking met Profundo is beschikbaar in het Engels en Spaans. Het maakt deel uit van een reeks onderzoeken die sinds 2022 worden uitgevoerd naar arbeidsrisico’s in de mijnbouwindustrieën van Bolivia, Colombia en Peru. Het rapport behandelt kwesties met betrekking tot arbeidsovereenkomsten, lonen, vrijheid van vereniging, vakbondsvrijheid, overuren, kinderarbeid en gendergelijkheid. De bevindingen van het onderzoek benadrukken de kwetsbaarheid van werknemers in de mijnbouwsector en onderstrepen het grote belang van het beschermen van de rechten van werknemers, vooral in een context van toenemende vraag naar mineralen, bijvoorbeeld vanwege de energietransitie.
4 oktober 2023
Financial Exclusions Tracker
De Financial Exclusions Tracker is een nieuwe openbare dataset, de eerste in zijn soort, die bijhoudt welke bedrijven door investeerders en banken worden uitgesloten om duurzaamheidsredenen. De dataset is bedoeld om investeerders en banken, het maatschappelijk middenveld en de media te informeren over welke bedrijven door investeerders op de zwarte lijst gezet zijn. De tracker vermeldt in totaal 4.532 bedrijven die zijn uitgesloten door 87 financiële instellingen uit 16 landen. De belangrijkste motivatie voor het uitsluiten van bedrijven is klimaat of fossiele brandstoffen (40%), gevolgd door controversiële wapens (17%), tabak (12%) en mensenrechten (7%). Het vaakst uitgesloten bedrijf is Poongsan Corporation uit Zuid-Korea, dat door in totaal 75 investeerders en banken op de zwarte lijst is gezet vanwege zijn betrokkenheid bij clustermunitie. Via de website kan een volledige dataset in Excel worden gedownload, waarin de oorspronkelijke motivatie van een financiële instelling voor het uitsluiten van een bedrijf kan worden gevonden, indien verstrekt door de financiële instelling. De Financial Exclusions Tracker zal regelmatig worden bijgewerkt, aangezien investeerders en banken regelmatig bedrijven toevoegen of verwijderen uit uitsluitingslijsten. De dataset is doorzoekbaar per bedrijf, per investeerder, per land van investeerder, per land van bedrijf, per categorie en per subcategorie voor uitsluiting.

Website: Financial Exclusions Tracker

AEF info: Quelles entreprises françaises sont sur la liste noire des institutions financières du monde ?

BankTrack: New database names companies blacklisted by global investors and banks

BBC: Money Box: Funeral Plans and Energy Credit

Change Inc.: Klimaatcrisis belangrijkste motivatie voor investeerders om bedrijven uit te sluiten

Counterview: Funding fossil fuels, weapons, tobacco: Tracking cos barred by investors, banks

Dagens Industri: Här är bolagen som nobbas av investerare

Dagens industri: Många dödsfall i bolag delägt av svenska pensionssparare

e15: Na černých listinách západních penzijních fondů a bank jsou tisíce firem. Mezi nimi i české

ESG Dive: Climate change leading cause for excluding companies from portfolios: report

ESG News: Climate change prima causa di esclusione dai portafogli: le società nella lista nera

ESG Nexus Recorded Talk: Financial Exclusions Tracker

ETC: Finansen flyr klimatbovar

ETicaNews: Woke? Le 5mila aziende escluse per Esg

fDi Intelligence: Climate concerns drive US company blacklistings

FinanceManager: Kako naložbeno izključevanje že tepe podjetja

Financial Times: Climate change the ‘most common’ reason for portfolio exclusion

Finanswatch: Åpner global database for ekskluderte selskaper

Foodlog: Beleggingsinstellingen stappen uit fossiele bedrijven

IR Magazine: Firms’ climate failings may lead to alienation of financial institutions

L'AGEFI: Plus de 4.800 entreprises sont mises à l’index, selon un panel d’acteurs financiers

Leasing Life: SwedBank, Danske Bank cite climate as primary reason for excluding investors

Mentinfuga: Non investite in quelle 4.532 aziende

Miljö & Utveckling: Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker

Miljo&Utveckling: Lista: Här är bolagen som förvaltare undviker

NewsTree Korea: 기후대응 미흡하면 '돈줄' 마른다...금융권 투자제외 40% 차지

Oilprice: Climate Change Is Investors’ Most Common Motivation To Dump Stocks

Reporter Brasil: Vale, Petrobras e JBS lideram ranking de empresas brasileiras mais rejeitadas por “riscos reputacionais”

Responsible Investor: UK government convened asset managers to discuss defence industry and ESG

Sustainable Views: Climate change tops reasons for portfolio exclusion

Tagespiegel Background: Liste von Investoren ausgeschlossener Firmen

The Daily Upside: ExxonMobil Buys Pioneer in Massive $60 Billion Deal

Trends: Deze 3 bedrijven worden het vaakst uitgesloten uit investeringsfondsen

We Wealth: ExxonMobil, Eni e le altre: chi c'è nella “lista nera” degli investitori

september 2023

6 september 2023
Leefbaar loon in de Cambodjaanse kledingsector
De werkomstandigheden van de werknemers in de Cambodjaanse kledingsector zijn aan het verslechteren. Een onderzoek van de Fair Work Monitor van CNV International, in samenwerking met Cambodjaanse vakbonden, en geschreven door Profundo, toont een verdere achteruitgang in de omstandigheden van de werknemers in de Cambodjaanse kledingsector sinds het onderzoek van 2022. Het gemiddelde loon van Cambodjaanse kledingarbeiders bedraagt $260, terwijl de gemiddelde kosten $500 bedragen. Ongeveer 40% van de ondervraagde werknemers heeft een tweede baan aangenomen vanwege de lage lonen en het veelvuldig onbetaald overwerken. 77% van de werknemers leent geld voor de dagelijkse uitgaven, wat een gebrek aan leefbare lonen impliceert. Dit laat zien dat actie van merken en overheden nodig is. Het overbruggen van de verschillen in de kosten van levensonderhoud en het aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen zijn van cruciaal belang. Samenwerking met belanghebbenden, waaronder werkgevers, overheid, vakbonden en kopers, is essentieel voor het herstel van de sector en om leefbare lonen voor de werknemers in de Cambodjaanse sector te garanderen.

juli 2023

10 juli 2023
Handel in groentezaden tussen India en Nederland
In dit onderzoek werd het beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van tien in Nederland gevestigde groentezaadbedrijven beoordeeld aan de hand van fundamentele, internationaal geaccepteerde richtlijnen op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten. De resultaten laten zien dat de inspanningen van bedrijven tekortschieten in hun beleid om schendingen van de arbeidsrechten in de toeleveringsketen te voorkomen en te beperken, zoals leefbare lonen, kinderarbeid en vrouwenrechten. Een aantal van de beoordeelde zaadbedrijven heeft geen MVO-beleid. Bedrijven die wel een MVO-beleid hebben, beschrijven dan weer niet hoe deze verplichtingen in de praktijk worden gebracht.

mei 2023

25 mei 2023
Eerlijke Bankwijzer Nederland 2023
Het duurzaamheidsbeleid van acht Nederlandse banken is beoordeeld op dierenwelzijn, klimaatverandering, gendergelijkheid, mensenrechten, natuur, belastingen en wapens. De beoordelingen zijn gebaseerd op de Fair Finance Guide methode die Profundo samen met NGO's ontwikkelde. De resultaten laten zien dat het duurzaamheidsbeleid van grote banken achterblijft bij dat van hun kleinere rivalen. Alle banken moeten meer doen om belastingontwijking door klanten tegen te gaan en hoewel het beleid over gendergelijkheid onvoldoende blijft, hebben de banken sinds de laatste beoordeling vooruitgang geboekt op dit gebied.
1 mei 2023
Risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk in de mijnbouwsector in Zuid-Amerika
Dit onderzoek heeft tot doel de wetenschappelijke onderbouwing van risico's op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) in de mijnbouwsector in Bolivia, Colombia en Peru te consolideren en het inzicht te vergroten in wat deze risico's betekenen voor de due diligence-verplichtingen van downstream-bedrijven in Nederland die lid zijn van de IMVO-Metaalsector. Het onderzoek is gebaseerd op een combinatie van primaire en secundaire data. Primaire bronnen zijn onder meer 367 mijnwerkers (waarvan 35 in Bolivia, 129 in Colombia en 203 in Peru) verkregen via CNV Internationaal's participatieve digitale monitoring voor de mijnbouwsector in 2022. Daarnaast zijn 17 stakeholders geïnterviewd: vertegenwoordigers van vakbonden, de gezondheidssector, overheid, mijnbouwbedrijven en brancheverenigingen in Bolivia, Colombia en Peru werden. Secundaire bronnen zijn rapporten van vakbonden, ngo's, bedrijfsbeleid en -publicaties, en nieuwsartikelen. Op basis van de bevindingen doet dit rapport aanbevelingen over hoe leden van de IMVO-Metaalsector kunnen samenwerken om de veiligheid en gezondheid op het werk van werknemers in landen die mineralen leveren aan Nederland te verbeteren.
15 mei 2023
Trainingen over duurzame financiering in Pakistan
Onze senior beleidsonderzoeker Juliette Laplane en onze directeur Jan Willem van Gelder gaven twee tweedaagse trainingen in Islamabad, Pakistan. De trainingen werden georganiseerd door Fair Finance Pakistan, een maatschappelijke coalitie die wordt ondersteund door Fair Finance Asia. De eerste training werd bijgewoond door maatschappelijke organisaties uit heel Pakistan. De training heeft het maatschappelijk middenveld meer inzicht gegeven in hoe kapitaalmarkten zowel wereldwijd als in Pakistan functioneren, en hoe het maatschappelijk middenveld de leverage van de kapitaalmarkten kan gebruiken om invloed uit te oefenen op bedrijven in onder meer de elektriciteit- en kledingsector in Pakistan. De tweede training werd bijgewoond door bankiers van de belangrijkste handelsbanken in Pakistan en de State Bank of Pakistan. De training was gericht op hoe banken internationale duurzaamheidsstandaarden en best practice voorbeelden van buitenlandse banken kunnen gebruiken om verantwoord beleid te ontwikkelen en te implementeren. Welke rol banken kunnen spelen bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie en het terugdringen van de vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen door kolencentrales, werd tijdens de training op een open en constructieve manier besproken. De training ondersteunt de inspanningen van Fair Finance Pakistan om samen te werken met de lokale banken om hen aan te moedigen een nieuwe richting te geven en een leidende rol te nemen in de noodzakelijke transformatie van de Pakistaanse economie in een duurzame richting.

april 2023

26 april 2023
Financierders van de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector
Zuid-Afrika heeft enkele van 's werelds meest strategische mineralen, waaronder lithium, zink en mangaan, die essentieel zijn voor de wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie. Het rapport kijkt naar het mensenrechtenbeleid en de praktijken van 15 banken (5 lokale, 10 internationale) die verband houden met de financiering van de winning van transitiemineralen in Zuid-Afrika. Uit het onderzoek bleek dat deze banken onvoldoende maatregelen nemen om te voorkomen dat zij bijdragen aan misstanden in deze risicovolle sector. Profundo identificeerde de banken met potentiële blootstelling aan belangrijke mijnbouwprojecten voor transitiemineralen in Zuid-Afrika.
13 april 2023
Financiering van de bioindustrie
Meer dan 60 Europese en internationale banken hebben tussen 2016 en 2021 meer dan 25,9 miljard euro geïnvesteerd in 15 van de grootste vlees-, zuivel- en diervoederbedrijven van de EU (in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Spanje). Dat ondanks het feit dat veel van deze bedrijven in verband gebracht met mensenrechtenschendingen en milieuschade, landroof en schendingen van arbeidsrechten. Profundo gaf een overzicht en analyse van de banken die de Europese voedsel- en landbouwindustrie financieren.
17 april 2023
Financiering de palmolie industrie
Een nieuwe studie voor WWF toont aan dat financiële instellingen wereldwijd via hun portefeuilles nog steeds worden blootgesteld aan ontbossing, conversie en mensenrechtenrisico's door zakelijke klanten van palmolie te financieren die achterblijven bij het nakomen van hun duurzaamheidsverplichtingen. In de periode januari 2016 tot december 2021 hebben financiële instellingen $ 4,4 biljoen verstrekt aan de 239 bedrijven die ook palmolie kopen. In dezelfde periode werd bijna $ 1,5 biljoen toegewezen aan leningen en verzekeringen. Bovendien werd in april 2022 $ 2,9 biljoen in obligaties en aandelen gehouden.
6 april 2023
Fair Finance training in Nigeria
Senior beleidsonderzoeker Juliette Laplane gaf een workshop op locatie van 2,5 dag in Lagos, Nigeria voor maatschappelijke organisaties en ngo's die actief zijn in Ghana en Nigeria. Het ging over eerlijke financiering, georganiseerd door Fair Finance International en Oxfam Nigeria. Ze bespraken hoe de financiële sector werkt, het concept van verantwoord ondernemen, due diligence, en hoe banken en institutionele beleggers bedrijven kunnen beïnvloeden naar meer van duurzame praktijken.

maart 2023

30 maart 2023
Belgisch verbruik van suikerriet-ethanol uit Brazilië en Peru
De Belgische invoer van bio-ethanol uit suikerriet is sterk gestegen. Brazilië was de belangrijkste bron van suikerriet als grondstof, goed voor 73% bio-ethanol van suikerriet die in 2021 op de Belgische markt werd geconsumeerd. Er worden echter ernstige mensenrechtenschendingen vastgesteld in producerende gebieden, waaronder het schenden van de rechten van vrouwen, kinderen en inheemse gemeenschappen, arbeidersrechten, burgerrechten en politieke rechten, gezondheidsrechten, het recht op onderwijs, voedsel, huisvesting, fysieke integriteit en leven. Hoewel het onderzoek Brazilië en Peru als voorbeelden gebruikt, zijn de bevindingen van toepassing op de bredere context van eerste generatie biobrandstoffen.
16 maart 2023
Gender en Plastic
Om het gender programma voor het Plastic Waste Free Islands-project van de IUCN te ondersteunen, onderzocht Profundo de belangrijkste mensenrechtenkwesties die voortkomen uit plasticvervuiling in de sectoren toerisme, visserij en afvalbeheer door een genderlens, op eilanden in het Caribisch gebied en in de Grote Oceaan. De studie omvat een sociaal-economische en sociaal-culturele analyse van de gendergerelateerde machtsdynamiek, kansen en beperkingen in de context van plasticvervuiling in de bestudeerde sectoren.
Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND