Meer informatie?
Neem contact op met Anniek Herder
Meer informatie?
Neem contact op met Barbara Kuepper
Meer informatie?
Neem contact op met Diana Quiroz
Meer informatie?
Neem contact op met Gerard Rijk
Meer informatie?
Neem contact op met Jan Willem van Gelder
Meer informatie?
Neem contact op met Ward Warmerdam

Projecten
: Markt- en ketenonderzoek

Onze projecten hebben betrekking op veel verschillende economische sectoren, grondstoffen, duurzaamheidsthema's en landen. Deze pagina geeft een overzicht van alle projecten die Profundo in de loop van de jaren heeft uitgevoerd. In het menu kunt u de projecten filteren op de themagebieden waarop wij actief zijn. Elk project wordt kort beschreven en waar mogelijk laten we de geproduceerde rapporten, brochures of presentaties zien. Ook laten we zien hoe media en politiek op het project reageerden.

Als u op zoek bent naar een specifiek rapport, raden we u aan om onze Portfolio-pagina te bezoeken.

We analyseren de financiële kengetallen van bedrijven en beoordelen in scenariostudies wat de financiële impact kan zijn van Environmental, Social en Governance (ESG) risico's, zoals ontbossing, klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, uitputting van natuurlijk kapitaal en andere duurzaamheidskwesties.
We analyseren en beoordelen het verantwoord beleggings- en kredietbeleid van banken en beleggers en we adviseren over hoe dat beleid kan worden verbeterd en geïmplementeerd via screening, stembeleid, engagement en uitsluitingsstrategieën.
We analyseren hoe bedrijven worden gefinancierd door banken, aandeelhouders en andere financiële instellingen, om te beoordelen wat deze financiers kunnen doen om duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. We leggen ook eigendomsstructuren bloot, vaak in samenhang met structuren die bedrijven hebben opgezet om belastingen te ontwijken.
We analyseren mensenrechten- en andere duurzaamheidsrisico's in internationale waardeketens en identificeren wat verschillende partijen kunnen doen om duurzame ontwikkeling in de landbouw, bosbouw, veeteelt, energiewinning, visserij en mijnbouw te bevorderen.

oktober 2019

10 oktober 2019
Workers’ Rights in Supermarkets Supply Chains: New evidence on the need for action.
In het kader van Oxfam Novib’s project Behind the Barcodes zijn er nieuwe praktijkonderzoeken naar misstanden in de productieketens van thee uit Assam, India en tropisch fruit uit Brazilië gedaan. Profundo heeft links tussen supermarkten uit 6 landen en de plantages waar misstanden plaatsvonden gevonden.

juni 2019

11 juni 2019
Setting the bar for deforestation-free soy in Europe
Dit rapport presenteert een benchmark voor Voluntary Standard Systems (VSS) die voldoen aan de FEFAC Soy Sourcing Guidelines. Dit zijn richtlijnen opgesteld door de Europese federatie van voedselfabrikanten als minimumcriteria voor de inkoop van soja, om illegale ontbossing en andere duurzaamheidsrisico's te voorkomen.

april 2019

1 april 2019
Belgian Arms bootcamp
Profundo-onderzoekers namen deel aan de Belgische #EUarms-bootcamp, georganiseerd door Lighthouse Reports en Bellingcat. In samenwerking met Belgische journalisten van Knack, Le Soir en VRT onderzocht de bootcamp de verkoop van Belgische wapens over de hele wereld, inclusief naar Saoedi-Arabië. Het team gebruikte open-source intelligence om de wapens in het conflict in Jemen te traceren.
25 april 2019
Complicity in Destruction II: How Northern Consumers And Financiers Enable Bolsonaro’s Assault On The Brazilian Amazon
Dit rapport laat de risico's zien van het zakendoen met bedrijven die direct gelieerd zijn aan illegale boskap in het Brazilië van Bolsonaro. Bedrijven en financiers uit Europa en de Verenigde Staten die in dit rapport genoemd zijn, worden gewezen op hun rol in de toeleveringsketens en hun portfolio's. Ze zouden snel actie moeten ondernemen om de risico's die ze lopen te minimaliseren.

oktober 2018

22 oktober 2018
Cencosud: 35 Beef Products Link Retailer to High-Risk Amazon Slaughterhouses
Cencosud is een winkelketen in Zuid Amerika, met het hoofdkantoor in Chili. Het bedrijf is de op drie na grootste supermarktketen in Brazilië. Cencosud loopt het risico bij ontbossing betrokken te zijn. Supermarktbezoeken tonen aan dat Cencosud rundvlees verkoopt afkomstig van slachterijen die betrokken zijn bij ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied.

september 2018

7 september 2018
Cattle-driven Deforestation: A Major Risk to Brazilian Retailers
De veehouderij in Brazilië blijft een grote oorzaak van ontbossing. Deze trend gaat door ondanks de toezeggingen die vleesverwerkers en -verkopers hebben gedaan met betrekking tot "deforestation-free supply chains", in de afgelopen tien jaar. Dit rapport beschrijft de economische rol van de veesector in Brazilië, hoofdrolspelers in de toeleveringsketen, hun rol in ontbossing en mogelijke oplossingen om hun duurzaamheidsprestaties te verbeteren. De relaties in de toeleveringsketen tussen de top vijf van vleesverkopers en -verwerkers en de veehouderijen in de Amazone, stellen de Braziliaanse retail sector bloot aan materiële risico's door het kopen van niet duurzaam rundvlees.

juni 2018

21 juni 2018
Power and Influence in the Value Chains of Dutch Retailers
In dit onderzoek is de top 5 van Nederlandse supermarkten (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus) geanalyseerd op basis van een aantal hypothesen over hun macht, beleid, handelspraktijken en de omgeving waarin zij opereren. Ook zijn de links, met betrekking tot toeleveringsketens, tussen Zuidoost-Aziatische producenten van vis en zeevruchten en supermarktketens met Nederlandse, Duitse en Britse supermarkten onderzocht.

maart 2018

2 maart 2018
Fairtrade in Asia Pacific and Sustainable Development Goals (SDGs)
Deze studie is uitgevoerd in opdracht van het Fairtrade Network of Asia and Pacific Producers (NAPP) en wil laten zien hoe Fairtrade producentenorganisaties in Azië en de Pacific in staat stelt bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) in hun regio.

juli 2017

7 juli 2017
Supply chains of Dutch retailers
Dit rapport analyseert de invloed van Nederlandse retailers in hun waardeketens, met name gericht op zeevruchten, fruit en groenten

Oxfam Novib

april 2017

17 april 2017
Rubber supply chains Cambodia
Dit rapport biedt een supply chain-analyse van producenten van natuurrubber, met name in Cambodja, en hun banden met zes van de grootste wereldwijde bandenfabrikanten.

Global Witness

november 2016

29 november 2016
The Dutch carbon footprint
Voor dit rapport is geanalyseerd welke belangrijke invoer van grondstoffen bijdraagt ​​aan de Nederlandse carbon footprint.

Milieudefensie

juli 2016

13 juli 2016
Palm Oil Supply Chain Research
Voor dit project is de palmolieketen tussen plantages waar arbeidsproblemen zijn en grote consumentenmerken onderzocht. De meeste plantages zijn leveranciers van Wilmar International.

juni 2016

15 juni 2016
Scoping study 3TG projects for PPP
Verkennende studie voor een Europees publiek-privaat partnerschap voor verantwoorde winning van mineralen (tin, wolfraam, tantaal en goud)

februari 2016

26 februari 2016
Behind the Brands follow-up
Voor deze studie is een mondiale kaart van topbedrijven gemaakt

Oxfam Novib

3 februari 2016
Scoping natural resources and conflicts II
Internationale winningsbedrijven die actief zijn in conflictgebieden zijn in kaart gebracht.
15 februari 2016
Palm oil consumption and rainforest destruction
Voor deze studie is een schatting gemaakt van het plantageoppervlak van palmolie dat nodig is om drie typisch Nederlandse producten te produceren, en van het gemiddelde palmolieverbruik per Nederlandse burger en er is een ranglijst van top-10 producten op basis van hun palmolie gemaakt

Greenpeace Nederland

Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND