Meer informatie?
Neem contact op met Anniek Herder
Meer informatie?
Neem contact op met Anselm Iwundu
Meer informatie?
Neem contact op met Gerard Rijk
Meer informatie?
Neem contact op met Jan Willem van Gelder
Meer informatie?
Neem contact op met Ward Warmerdam

Projecten

Onze projecten hebben betrekking op veel verschillende economische sectoren, grondstoffen, duurzaamheidsthema's en landen. Deze pagina geeft een overzicht van alle projecten die Profundo in de loop van de jaren heeft uitgevoerd. In het menu kunt u de projecten filteren op de themagebieden waarop wij actief zijn. Elk project wordt kort beschreven en waar mogelijk laten we de geproduceerde rapporten, brochures of presentaties zien. Ook laten we zien hoe media en politiek op het project reageerden.

Als u op zoek bent naar een specifiek rapport, raden we u aan om onze Portfolio-pagina te bezoeken.

We analyseren mensenrechten- en andere duurzaamheidsrisico's in internationale waardeketens en identificeren wat verschillende partijen kunnen doen om duurzame ontwikkeling in de landbouw, bosbouw, veeteelt, energiewinning, visserij en mijnbouw te bevorderen.
We analyseren hoe bedrijven worden gefinancierd door banken, aandeelhouders en andere financiële instellingen, om te beoordelen wat deze financiers kunnen doen om duurzame bedrijfspraktijken te bevorderen. We leggen ook eigendomsstructuren bloot, vaak in samenhang met structuren die bedrijven hebben opgezet om belastingen te ontwijken.
We analyseren en beoordelen het verantwoord beleggings- en kredietbeleid van banken en beleggers en we adviseren over hoe dat beleid kan worden verbeterd en geïmplementeerd via screening, stembeleid, engagement en uitsluitingsstrategieën.
We analyseren de financiële kengetallen van bedrijven en beoordelen in scenariostudies wat de financiële impact kan zijn van Environmental, Social en Governance (ESG) risico's, zoals ontbossing, klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, uitputting van natuurlijk kapitaal en andere duurzaamheidskwesties.
We analyseren waar overheidsbeleid op economisch, fiscaal en milieugebied de duurzame transitie van het bedrijfsleven en de financiële wereld bevordert of juist belemmert. Ook ontwikkelen we voorstellen voor alternatief beleid.

maart 2018

16 maart 2018
Tunas Baru Lampung: Contested land and peat clearing could drive substantial value loss
Deze analyse van Chain Reaction Research (waar Profundo deel van uitmaakt) laat zien dat naar schatting 75% van Tunas Baru Lampung's land betwist is. Voor 10 procent van de inkomsten van TBLA bestaat het risico dat het No Deforestation, No Peat and No Exploitation (NDPE)-beleid van hun klanten niet wordt nageleefd.
7 maart 2018
Don't Bank on the Bomb
Don’t Bank on the Bomb geeft een gedetailleerd overzicht van de wereldwijde investeringen in productie, onderhoud en modernisering van kernwapens. In het rapport staat een Hall of Shame van de financiële instellingen die investeren in kernwapenproducenten. Daarnaast staat in het rapport een Hall of Fame van financiële instellingen die verantwoord beleggingsbeleid voeren ten aanzien van kernwapens. Ook worden de Runners-Up, bedrijven die op weg zijn naar een meer verantwoord beleid, beschreven.
PAX

PAX: Don’t Bank on the Bomb

Amweb: ING en Aegon op Wall of Shame vanwege kernwapens

Asahi (Japan): Loans to nuclear weapons manufacturers, seven companies in Japan Published ICAN

Avvenire (Italië): La denuncia. Banche e fondi investono sempre più in armi nucleari

Beurs.nl: ING en Aegon nog groot in kernwapens

Business Insider: Your retirement account probably funds nuclear weapons — here are the top 20 biggest companies and investors

Dagens Næringsliv (Noorwegen): Oljefondet får refs for ikke å ha solgt seg helt ut av atomvåpen-relaterte virksomheter

Daily Mail (Groot-Brittannië): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

De Standaard (België): Belgische banken investeren 16 miljard in kernwapens

De Telegraaf: ING en Aegon in kernwapens

Euronews: More funds spurn nuclear arms, financing still strong - report

Fast Company: These Companies Are Financing The Return Of Nuclear Terror

Frankfurter Allgemeine (Duitsland): So finanzieren deutsche Banken mit ihren Milliarden die Rüstungskonzerne

Geo (Tuvalu): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

Het Nederlands Dagblad: ING en Aegon nog groot in kernwapens

ICAN: We are making big news today

Il Cambiamento (Italië): Ecco il rapporto 2018 “Don’t bank on the bomb”: sempre più soldi per le armi nucleari

Knack (België): SP.A richt zich tot banken: 'Schrap nu eindelijk investeringen in kernwapens'

Knack (België): Van Overtveldt moet kernwapenbeleid BNP Paribas laten bijsturen

Liputan 6 (Indonesië): 20 Perusahaan Top Dunia Ini Disebut Jadi Investor Produsen Senjata Nuklir

New York Times (Verenigde Staten): More Funds Spurn Nuclear Arms, Financing Still Strong-Report

Newsweek (Verenigde Staten): Trump's threat of nuclear war with North Korea is making a lot of money for these weapon companies

Norsk Folkehjelp (Noorwegen): Investerer i atomvåpen

PAX: Rapport: Nederlandse financiële instellingen als ING investeren nog steeds flink in kernwapens

Puls Biznesu (Polen): Banki inwestują miliardy w firmy produkujące broń jądrową

Pulse (Nigeria): Nobel-winning condemns surge in nuclear arms investments:

Radio 1 Journaal: Interview met PAX en ING: uitzending 7 maart, vanaf min 6:57

Reformatorisch Dagblad: ING en Aegon nog groot in kernwapens

Reuters (Verenigde Staten): More funds spurn nuclear arms, financing still strong: report

Shephard Media: ICAN condemns surge in nuclear arms investments

Stuff (Nieuw Zeeland): Global report calls on the NZ Super Fund to do better on nuclear weapons-makers

Süddeutsche Zeitung (Duitsland): Banken investieren Milliarden in Atomwaffen-Produzenten

Swissinfo (Zwitserland): Report criticises banks for investing in nuclear weapons

US News (Verenigde Staten): More Funds Spurn Nuclear Arms, Financing Still Strong: Report

Yahoo News (Australië): Nobel-winning ICAN condemns surge in nuclear arms investments

14 maart 2018
Global Green Finance Index 1
Deze Global Green Finance Index is de eerste editie van een serie indices die in kaart brengen hoe de financiële centra op de wereld zich bewegen in de richting van een financieel systeem van duurzame ontwikkeling en waar mensen en de planeet op dezelfde waarde geschat worden als winst. Profundo heeft een discussie-notitie geschreven voor dit project.

februari 2018

28 februari 2018
Fair Bank Guide Netherlands: Risking Animal Welfare
In de periode 2012 - 2017 hebben Nederlandse banken EUR 8,8 miljard geinvesteerd in ’s werelds grootste bedrijven in kippen- en varkensvleessector. In meer of mindere mate, zijn deze direct of indirect betrokken bij grootschalige inbreuken op dierenwelzijn. Profundo heeft dit rapport geschreven in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer.
28 februari 2018
Maybank: The Single Largest Palm Oil Financier
Dit rapport voor TuK Indonesia, laat zien dat Maybank de grootste financier van de palmoliesector wereldwijd is. De bank heeft 11% van alle leningen en underwritings aan 85 palmolie bedrijven verstrekt, in de periode tussen 2010 en 2016. Echter, de bank heeft geen publiekelijk beschikbaar risico-beleid voor het financieren van deze sector. De bank heeft financiële relaties met een groot aantal controversiële palmolie bedrijven die te maken hebben met milieu-issues, maatschappelijke issues en governance issues. Dit zorgt er voor dat Maybank grote financiele risico's en reputatie risico's loopt.

januari 2018

24 januari 2018
ESG discrepancy between soy growers and financiers creates risk of more expensive financing
De grootschalige uitbreiding van sojaplantages in Brazilië is geïdentificeerd als een van de hoofdoorzaken van ontbossing gedurende de laatste 20 jaar. De Cerrado, een levensgemeenschap vol bio-diversiteit en rijk aan koolstof, is in korte tijd veranderd. Eerdere analyses van de Chain Reaction Research hebben uitgewezen dat soja producenten financiële risico's lopen door blijvende betrokkenheid bij de ontbossing van de Cerrado.

december 2017

22 december 2017
Deforestation in the Brazilian Soy Supply Chain
In dit rapport wordt gekeken naar het bestaan en de reikwijdte van risico's op het gebied van toegang tot de markt en financiële consequenties van matige duurzaamheidsprestaties in de sojaketen. Door toenemende druk op handelaren in grondstoffen om maatregelen tegen ontbossing te nemen, krijgen ook producenten die legaal bos kappen te maken met risico’s qua toegang tot de markt.
19 december 2017
Bunge: Key Position in Cerrado State Puts Zero-Deforestation Commitment at Risk
Het wereldwijd opererende bedrijf Bunge is één van de grootste spelers in de sojaketen van Brazilië. Het is de leidende sojahandelaar in Piauí, een staat in de Braziliaanse leefomgeving die Cerrado heet. Bunge blijft werken met producenten die te maken hebben met legale ontbossing, ondanks de toezegging om zero-deforestation waardeketens te bewerkstelligen tussen 2020 en 2025, en om sojaproductie te stimuleren in onbeboste gebieden. Het niet naleven van deze toezeggingen kan leiden tot reputatieschade en marktrisico's.
11 december 2017
Investors vs. the Paris Climate Agreement
Investeerders maken zich bijna alleen maar druk over de risico's die klimaatverandering meebrengt voor hun portfolio's. Maar de vraag die zij zouden moeten stellen is: Welke risico's brengen hun portfolios met zich mee voor het klimaat? Dit rapport laat zien welke investeerders nog in de ontwikkeling van kolencentrales investeren.
21 december 2017
Webinar Lecture Financing Advocacy in the Palm Oil Sector
De webinars gaan over de verschillende soorten financiers van de palmolie sector en de verschillende financierings- en investeringsprodicten die ze gebruiken.
14 december 2017
Eerlijke Bankwijzer: Financiering granietimporteurs door Nederlandse banken
Het doel van dit onderzoek is het in kaart te brengen welke Nederlandse banken betrokken zijn bij de financiering van Nederlandse granietimporteurs. De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan de betreffende banken, en worden gebruikt ter ondersteuning van de totstandkoming van het IMVO-convenant natuursteen.
11 december 2017
Banks vs. the Paris Agreement
Dit onderzoek laat zien dat tussen januari 2014 en september 2017, de bankensector wereldwijd zorgde voor $600 miljard aan financieringen voor de top 120 van de kolencentrale sector.

november 2017

29 november 2017
BrasilAgro: Cerrado Deforestation Could Reduce Farmland Value, Put Soy Revenue at Risk
Dit rapport laat zien dat BrasilAgro's activiteiten in de Cerrado zakelijke risico's met zich meebrengen voor het bedrijf.
17 november 2017
Shipbreaking in South Asia
Factsheet over lokale belanghebbenden, behoeften en mogelijkheden om veranderingen teweeg te brengen
15 november 2017
Insuring Coal No More
Deze scorekaart laat zien hoe verzekeraars presteren met betrekking tot kolen en klimaatverandering. 15 verzekeraars, met meer dan 4 biljoen dollar aan vermogen, zijn nu in actie tegen kolen gekomen, of gaan dat doen, door naar schatting 20 miljard dollar te desinvesteren of door projecten niet aan te gaan.
3 november 2017
NDPE Sourcing Policies Cover 74 Percent of Southeast Asia’s Refining Capacity
De transformatie van de palmolie-industrie naar duurzaamheid, maakte opgang in 2013 toen grote palmolie handelaren/raffineerders uit Zuidoost Azië het ‘No Deforestation No Peat No Exploitation’ (NDPE) beleid aannamen. Door dit beleid vragen deze bedrijven van hun leveranciers dat ze zich niet bezighouden met ontbossing en het aantasten van veengronden voor nieuwe oliepalm plantages. Er blijven echter onduurzame praktijken plaatsvinden.
16 november 2017
Fair Finance Guide Sweden - update
Fair Finance Guide Sverige heeft een nieuwe update van haar beoordeling van investeringen door banken en hun financiële beleid gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International uit 2016, die mede ontwikkeld is door Profundo. Daarnaast traint en ondersteunt Profundo de onderzoekers bij hun beleidsanalyse. Kijk voor alle andere Fair Finance Guides op fairfinanceguide.org
8 november 2017
Fair Finance Guide Norway - update
Etisk Bank Guide Norge heeft een update gepubliceerd van haar beoordeling van investeringen van banken en financieel beleid. De eerste Etisk Bank Guide Norge werd gelanceerd in november 2016. Het onderzoek is gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International uit 2016, die mede ontwikkeld is door Profundo. Daarnaast traint en ondersteunt Profundo de onderzoekers bij hun beleidsanalyse. Kijk voor alle andere Fair Finance Guides op fairfinanceguide.org
Meer resultaten...
Disclaimer
Copyright Profundo, bouw EasyMIND